Historie

Op deze pagina kunt u het ontstaan van de vv Arnemuiden lezen alsmede in vogelvlucht de geschiedenis gedurende de periode 1945-heden. Waar mogelijk zijn er foto's bijgevoegd.
 
 
Op de website www.voetbalzuid.nl zijn veel gegevens te vinden over de seizoenen vanaf 1996-1997. De selectiespelers, alle wedstrijden en de doelpuntenmakers staan daar vermeld.
Reeds voor de tweede wereldoorlog werd er in Arnemuiden in verenigingsverband gevoetbald. De A.S.C. (Arnemuidense Sport Club) werd door het uitbreken van de oorlog ontbonden. Op 26 november 1945 werd de voetbalvereniging Arnemuiden opgericht in het kantoortje van "Mieras & Co" in het Tuindorp. Er werd ingeschreven met 1 team. In oktober 1952 werd na wat omzwervingen een nieuw veld in gebruik genomen gesitueerd op de plaats van de huidige accommodatie. De roodgelen deden van meet af aan van zich spreken en menige ereplaats werd in de wacht gesleept. In 1958 werd de 4e klas KNVB (Zuid) ingesteld. In het seizoen 1962-1963 werd via een 3e plaats promotie naar de nieuw te vormen 3e klas afgedwongen. Aan het eind van het eerste jaar in de 3e klas bleken Arnemuiden en SSC ' 55 uit Sprang-Capelle op een gedeelde eerste plaats te zijn geëindigd. In Roosendaal werd de beslissingswedstrijd met 3-2 verloren. Enkele jaren later (in het seizoen 1966-1967) werd via een kampioenschap toch promotie bereikt naar de 2e klas van het zaterdagvoetbal, toen de hoogste klas. De ontwikkeling van de accommodatie had geen gelijke tred gehouden met de prestaties van het vlaggenschip van de vereniging. Na veel zelfwerkzaamheid van de leden werd op 22 juni 1973 een nieuwe kantine in gebruik genomen. De oude kantine was volledig afgeschreven.
Sportief succes volgde voor de v.v. Arnemuiden in het seizoen 1973-1974. Via een 2-0 overwinning op Zwaluwen Vlaardingen werd op de laatste competitiedag zeer verrassend de 2e plaats behaald, een plek die recht gaf op promotie naar de 1e klas. Het verblijf in de 1e klas was niet van lange duur, slechts 1 seizoen.
In de zeventiger jaren ontwikkelde een Arnemuidse jongeling, Jan Poortvliet, zich tot een gerenommeerde kracht in het betaalde voetbal. Uit de jeugd van Arnemuiden en een korte tijd in het eerste elftal stapte hij over naar PSV waar hij de nodige successen boekte. Hij schopte het zelfs tot international en kwam 19 maal uit in Oranje. Hoogtepunt was zijn deelname aan het WK in Argentinië.
 

Men moest tot 1980 wachten alvorens Arnemuiden nieuwe successen boekte. In de laatste uitgave van de landelijke zaterdagbeker bereikte Arnemuiden de finale (zie aankondiging) na uitschakeling van o.m. Kozakken Boys en Volendam. In een door veel Arnemuiden-supporters bijgewoonde wedstrijd werd op het veld van Heerjansdam 1e klasser DOVO met 2-0 verslagen. Op eigen veld volgde onder het toeziend oog van ca 2800 toeschouwers een duel tegen de winnaar van de zondagbeker, DESK uit Kaatsheuvel. Deze ontmoeting eindigde in een 1-2 overwinning voor de Brabanders. Door het winnen van de zaterdagbeker mocht Arnemuiden uitkomen in de zogenaamde betaalde beker. In de 1e ronde werd met 8-1 kansloos verloren van FC Amsterdam.

Op 21 augustus 1981 speelde Arnemuiden een wedstrijd tegen het Belgische Lokeren. Gedenkwaardig feit was dat na afloop van deze partij Wim Geelhoed werd opgebracht door de mareschaussee.
 
In het seizoen 1982-1983 werd Arnemuiden achter ASWH gedeeld tweede. In een beslissingswedstrijd op het RBC-terrein werd met 1-0 verloren van Altena. Er volgde een herkansing met duels tegen Valleivogels en Be Fair, zonder succes.
 
1986 was het jaar waarin na veel voorbereidende werkzaamheden daadwerkelijk werd begonnen met de bouw van het huidige clubhuis, inclusief 2 kleedkamers. Met de hulp van veel vrijwilligers werd een uniek stukje zelfwerkzaamheid ten toon gespreid. Op 24 april 1987 vond de opening plaats. Hoewel Arnemuiden aan het eind van de jaren 80 sportief weinig potten kon breken, werd het veld aan de Van Cittersweg soms druk bezocht als betaalde clubs Arnemuiden aandeden in hun voorbereiding op de competitie. In 1987 en 1988 kwam Feijenoord op bezoek en in de winter van 1988 kwam Arnemuiden in het veld tegen het FC Antwerp van George Kessler.

De rood-gelen wisten sinds de invoering van periodekampioenschappen diverse malen een periodetitel in de wacht te slepen, nimmer leidde dit in de nacompetitie tot promotie. In het seizoen 92-93 wist Arnemuiden nog ternauwernood het vege lijf te redden door in een beslissingswedstrijd tegen Tholense Boijs met 4-1 te winnen maar in het seizoen 1993-1994 degradeerde de vissersploeg naar de 3e klas. In twee seizoenen daarna wist Arnemuiden via de nacompetitie niet te promoveren maar in het seizoen 1996-1997 werd op de laatste speeldag het kampioenschap in Halsteren tegen VVC '68 behaald door een 0-1 overwinning. Omdat in het zaterdagvoetbal de hoofdklas werd ingevoerd betekende dit een overgang van de 3e naar de 1e klas. Na twee goede seizoenen met een 5e en een 6e plaats ging het in het seizoen 1999-2000 mis. Een nederlaag op de laatste speeldag tegen Wilhelmina '26 betekende degradatie naar de 2e klas samen met Veere.

Ne de degradatie uit de eerste klasse heeft de v.v. Arnemuiden elk jaar nog meegedaan voor promotie door een periodetitel te winnen. Ook in de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw is het nog niet gelukt om middels zo'n periodetitel terug te keren in die eerste klasse. In 2001 was Dinteloord in de tweede ronde te sterk, in 2002 versperde Nivo Sparta ons de weg naar de tweede ronde, in 2003 nam Groote Lindt de strafschoppen in de tweede ronde beter en in 2004 werd Arnemuiden in de laatste wedstrijd verslagen door VVGZ na overwinningen op SV Capelle en Terneuzense Boys.
In de bekercompetitie werd Arnemuiden eerste in de poule. In de daarop volgende rondes werd gewonnen van Domburg en Duiveland maar de partij tegen Halsteren ging na een 2-2 gelijkspel verloren door strafschoppen.
 
Op 22 mei 2001 speelde Arnemuiden een benefietwedstrijd tegen FC Den Bosch ten bate van de slachtoffers van de cafébrand in Volendam. Gastspelers waren Gerrie Mühren, Peter van Vossen, Gérard de Nooijer en Arjan Human. De aftrap werd verricht door Dennis de Nooijer.
De seizoenen 2001-2002 en 2003-2004 stonden in het teken van de vele blessures. Vooral langdurige blessures aan de lies en aan de knie kwamen meerdere keren voor. In het seizoen 2001-2002 kwamen 5 spelers uit de eerste selectie op de operatietafel terecht en in het seizoen 2003-2004 waren dat er zelfs 6.
 
In het seizoen 2004-2005 wist Arnemuiden dan toch weer terug te keren naar de eerste klasse. Na 5 jaar steeds maar weer nacompetitie spelen werd het team met 11 punten voorsprong op nummer 2 De Zwerver kampioen van de tweede klasse. Het tweede elftal deed het verrassend goed in de reserve hoofdklasse. In de beker wist dit team zelfs de finale te halen maar verloor deze door strafschoppen. Het jaar 2005 was ook het jaar van het 60 jarig jubileum. Diverse activiteiten werden georganiseerd. Het eerste team speelde wedstrijden tegen Lucky Ajax en Ajax A1.
 
Het verblijf in de eerste klasse beperkte zich tot het seizoen 2005-2006. Een matige start leverde slechts 3 punten op in 9 wedstrijden en dat was voor het bestuur de aanleiding om trainer Ad Roovers te ontslaan. Jan Poortvliet werd bereid gevonden om in de resterende periode te proberen om Arnemuiden te behouden voor die eerste klasse. Het zat echter niet altijd mee en uiteindelijk degradeerde de ploeg na één seizoen weer naar de tweede klasse.
 
Het seizoen 2006-2007 kenmerkte zich vooral door de strijd tussen GPC en Arnemuiden om het kampioenschap. Twee wedstrijden voor het einde stonden beide ploegen nog op gelijke hoogte maar een gelijkspel tegen Bruse Boys en een overwinning van GPC op Zaamslag bracht de Vlissingers aan kop. De laatste wedstrijd wist GPC - zij het met moeite - te winnen van Bruse Boys en de overwinning van Arnemuiden op Zwaluwe mocht dus niet meer baten. Voor de achtste keer kon Arnemuiden aan een nacompetitie beginnen en ook voor de achtste keer mislukte het om op deze manier te promoveren. De weg naar de finale werd versperd door Meerkerk. De uitwedstrijd werd verloren met 2-1 en in de thuiswedstrijd bleven de rood-gelen op 1-1 steken. Jan Poortvliet nam afscheid als trainer en ging aan de slag bij Helmond Sport. Hij werd opgevolgd door Henk Ottens.
 
Het seizoen 2007-2008 was erg wisselvallig. Goede wedstrijden met klinkende overwinningen tegen o.a. Kapelle met 7-0 en VVC '68 met 5-0 werden afgewisseld met dure nederlagen of gelijke spelen. Liefst zes wedstrijden werden gelijkgespeeld en ook zes maal werd er verloren. De nederlagen op eigen veld tegen de latere degradant AZVV (1-3) en tegen de twee promovendussen Serooskerke (0-2) en Nieuwdorp (1-2) waren erg pijnlijk. De uitwedstrijden tegen deze drie ploegen leverden in alle gevallen slechts een gelijkspel op. Toch wist Arnemuiden op de laatste speeldag nog een periodetitel in de wacht te slepen door bij Oostkapelle knap met 0-2 te winnen. Almkerk werd de tegenstander. In de thuiswedstrijd keek Arnemuiden al bij de rust tegen een 0-3 achterstand aan maar met twee doelpunten in het laatste kwartier en ook nog eens een gemiste strafschop ging men toch hoopvol naar Almkerk toe. Een onterecht gelijkspel betekende weer een langer verblijf in de tweede klasse.
 
Het seizoen 2008-2009 verliep enigszins teleurstellend. Nadat de supporters jarenlang verwend waren met een aantal nacompetitiewedstrijden was het dit seizoen helaas niet het geval. Net als vorig seizoen werden ook nu weer een aantal wedstrijden onnodig verloren. Vooral tegen de ploegen uit de onderste regionen werden punten verspeeld. Toppunt was de wedstrijd op 25 oktober tegen het op dat moment op de onderste plaats staande VCK welke met 2-4 werd verloren. Aan de andere kant werd dan wel twee keer een overwinning geboekt op de latere kampioen Dinteloord. Er kan dus met recht wederom van een wisselvallig seizoen gesproken worden.
 
Het seizoen 2009-2010 kan ook de boeken in als een teleurstellend seizoen. Geen nacompetitie en steeds maar weer bivakkeren in het rechter rijtje met aan het eind van de competitie een achtste plaats. Dat is in jaren niet meer voorgekomen. Met slechts 6 overwinningen en 8 gelijke spelen kwam het aantal punten op 26 en het negatieve doelsaldo van 32 voor en 37 tegen was reden om dit seizoen maar gauw te vergeten en de blik maar snel op het nieuwe seizoen te richten.
Het seizoen 2010-2011 werd bijna een succesvol seizoen. Bijna, want slecht 5 minuten was het Arnemuiden gegund om zich kampioen te mogen noemen. VVC'68 gooide echter roet in het eten. Met nog 5 minuten te spelen was de stand bij Arnemuiden tegen Nieuwdorp 1-0 en bij Pelikaan tegen VVC'68 1-1. Deze stand betekende de eerste plek voor Arnemuiden maar vlak vóór tijd kreeg VVC'68 een strafschop mee en deze werd benut. Weg kampioenschap en voor de elfde keer in zeventien jaar tijd mocht Arnemuiden weer proberen om via de nacompetitie te promoveren. Net als alle andere keren mislukte het ook nu weer. Schelluinen was in zowel de uit- als de thuiswedstrijd met 3-1 de baas over de rood-gelen.
 
Het seizoen 2011-2012 was net als twee seizoenen geleden een enigzins teleurstellend seizoen. De kans op een kampioenschap was miniem gezien de aanwezigheid van topfavoriet Terneuzense Boys. Men mocht slechts hopen op een periodekampioenschap maar zelfs dat was de rood-gele formatie niet gegund. Ondanks een goede reeks van 9 wedstrijden zonder verlies werd aan het einde van de competitie de kans op een periodetitel teniet gedaan door nederlagen tegen SSV '65 en Yerseke.
 
In het seizoen 2012-2013 mocht Arnemuiden voor de twaalfde keer in negentien jaar weer meedoen aan de nacompetitie maar deze keer was het totaal anders dan de vorige elf keer. Nu ging het om degradatie. Vrijwel het hele seizoen was Arnemuiden terug te vinden in het rechter rijtje. Een zwakke periode tegen de drie concurrenten voor de onderste plaatsen werd Arnemuiden fataal. Tegen Serooskerke, Oostkapelle en VCK werden slechts 5 van de mogelijke 18 punten vergaard . In de nacompetitie bleek Tholense Boys te sterk. Thuis werd nog met 2-2 gelijk gespeeld maar in de uitwedstrijd viel in de verlenging de beslissing. Met een 2-1 nederlaag werd Arnemuiden verbannen naar de derde klasse.
Het tweede elftal wist zich te handhaven in de reserve 1e klasse met dank aan de routiniers Arjen Reinoudt, Cor Schroevers en Peter Bil. Zij werden in overleg met het bestuur en de leiding uit het derde overgeheveld naar het tweede.
Het derde elftal heeft zich helaas niet kunnen handhaven. Door de vele personele problemen kon men tot twee keer toe geen team op de been brengen waardoor de KNVB genoodzaakt was om 6 punten in mindering te brengen. Al snel werd besloten om de A-junioren terug te trekken en veel van deze jonge gasten werden doorgeschoven naar de senioren. 
 
Het seizoen 2013-2014 bracht Arnemuiden door in de derde klasse vanwege de degradatie in het seizoen ervoor. Menigeen was het er over eens dat dit niet te lang moest duren. De rood-gelen wisten met die druk om te gaan en speelden tot op de laatste dag voor het kampioenschap. Door een 1-0 nederlaag bij Axel en een 7-1 overwinning van MZC bij Nieuwdorp werd de  ploeg uit Zierikzee kampioen en werd de ploeg uit Arnemuiden veroordeeld tot deelname aan de nacompetitie. Dit was nummer 13 in 20 seizoenen en nimmer daarvoor was het gelukt om via die nacompetitie te promoveren. Deze keer werd de traditie doorbroken en via overwinningen op NOAD en De Fendert beperkte de deelname in de derde klasse zich gelukkig tot een seizoen. Volgend seizoen is de vissersploeg weer terug in de klasse waar het hoort, nl. de tweede klasse.
 
Het seizoen 2014-2015 draaide op een teleurstelling uit. Het was de rood-gelen niet gelukt om zich te handhaven in die tweede klasse. De eerste partij tegen WHS leverde nog wel een overwinning op maar in de daarop volgende 5 wedstrijden werden daar maar 4 punten aan toegevoegd. Knap was wel de overwinning op Dauwendaele en later in de competitie werd zelfs nog een keer van deze tegenstander gewonnen. Maar de wedstrijden tegen concurrenten zoals Oostkapelle (2x verlies), VVC 68 (2x verlies), Tholense Boys (1x winst, 1x verlies) hadden meer punten moeten opleveren dan de schamele 3 van de mogelijke 18. Zowel tegen Meeuwen als WHS werd wel gewonnen, maar Meeuwen wist zich met een punt meer dan Arnemuiden wel te handhaven. In de nacompetitie moest aangetreden worden tegen Nieuwdorp en dat werd geen succes. Degradatie was een feit. Opnieuw moet er in de derde klasse geprobeerd worden om aan te tonen dat Arnemuiden eigenlijk in die tweede klasse thuis hoort.
 
De doelstelling in het seizoen 2015-2016 was om via een kampioenschap of de nacompetitie terug te keren naar de tweede klasse. Dat is helaas niet gelukt ook al was het team van trainer Carlos de Jonge er erg dicht bij. Pas in de allerlaatste nacompetitiewedstrijd viel de beslissing. In de reguliere competitie was de start veelbelovend met 21 punten uit de eerste 7 wedstrijden maar in het vervolg werden veel punten gemorst. Het team eindigde op de derde plaats met 15 punten achterstand op kampioen Serooskerke.
De nacompetitie begon met twee wedstrijden tegen GPC en die werden allebei gewonnen (3-1 en 1-2). Arnemuiden kwam vervolgens in een poule terecht met De Zwerver en Den Bommel. Tegen eerstgenoemde werd een 2-2 gelijkspel behaald en de wedstrijd tegen Den Bommel moest dus de beslissing brengen. Het werd helaas een 4-2 nederlaag waardoor de ploeg veroordeeld werd tot weer een jaar in de derde klasse.
 
Wat vorig seizoen niet lukte kreeg het eerste team in het seizoen 2016-2017 wel voor elkaar, en hoe! De hele competitie stond Arnemuiden bovenaan en dan kun je alleen maar concluderen dat je de terechte kampioen bent. De eerste 8 wedstrijden werden allemaal in winst omgezet en pas op 5 november wist Kruiningen met een 2-2 gelijkspel de zegetocht een halt toe te roepen. Colijnsplaatse Boijs deed hetzelfde op 26 november middels een 1-1 gelijkspel. Naaste achtervolger RCS ontving op 10 december de ploeg uit Arnemuiden maar kon de 1-2 overwinning van de vissersploeg niet voorkomen en raakte verder achterop. Nadat de volgende 8 wedstrijden ook weer in winst werden omgezet wist Yerseke op 8 april ook een 1-1 gelijkspel in de wacht te slepen. Op 6 mei kon het kampioenschap behaald worden als er bij GPC gewonnen zou worden. Het scoren viel niet mee, Arnemuiden was de betere ploeg maar pas een kwartier voor tijd kon de 0-1 genoteerd worden en na het laatste fluitsignaal kon het feest beginnen. De laatste wedstrijd thuis tegen RCS werd helaas verloren maar de promotie naar de tweede klasse was een feit.
 
In het seizoen 2017-2018 was handhaven de doelstelling maar het werd meer dan dat. Aan het einde van de competitie stond Arnemuiden met 44 punten op een gedeelde derde plek met Oostkapelle. Kampioen De Meeuwen behaalde 56 punten en SSV'65  werd tweede met 47 punten. Een prachtig seizoen dus. De eerste wedstrijd tegen Serooskerke werd met een 1-2 overwinning afgesloten en de start was dus uitstekend te noemen. De tien daaropvolgende wedstrijden in 2017 leverden echter maar 13 punten op. Tegen DBGC, Oostkapelle, Zwaluwe en De Meeuwen werd gelijk gespeeld (2-2, 1-1, 0-0 en 2-2), van Axel, Nieuwdorp en MZC 11 werd verloren (0-1, 1-3 en 3-1) maar van Klundert, SSV'65 en Terneuzense Boys werd gewonnen (0-2, 3-1 en 2-1). Aan het einde van het jaar stond de teller dus op 16 punten uit 11 wedstrijden. Daarbij was nog niet de wedstrijd tegen Prinsenland meegerekend want van die wedstrijd moest de tweede helft nog een keer gespeeld worden. Bij een 0-3 ruststand voor Arnemuiden werd de wedstrijd gestaakt omdat een speler van Prinsenland hartproblemen kreeg. Op 10 mei werd de wedstrijd hervat en na 6 doelpunten eindigde deze partij in 2-7. In 2018 werden er nog 9 overwinningen behaald (Den Bommel, Serooskerke, Prinsenland, Klundert, SSV '65, Terneuzense Boys, Axel, Prinsenland, MZC 11), werd er 1 keer gelijk gespeeld (Zwaluwe) en 5 keer verloren (DBGC, Nieuwdorp, Den Bommel, Oostkapelle en De Meeuwen). Opvallend dus dat er twee keer werd gewonnen van de ploeg die op de tweede plaats eindigde (SSV'65). Hopelijk kan deze goede lijn in het nieuwe seizoen een vervolg krijgen.
 
De hoop was gevestigd om in het seizoen 2018-2019 weer net zo goed te presteren. Het werd iets minder want met 41 punten eindigde het eerste team op de vijfde plaats achter kampioen Terneuzense Boys, NSVV, Bruse Boys en Yerseke. Maar toch kan gesproken worden over een goede prestatie. Tegen NSVV en Bruse Boys werd twee keer verloren maar de wedstrijden tegen Yerseke en Terneuzense Boys leverden in beide gevallen een nederlaag en een overwinning op. Vooral de 2-0 tegen de latere kampioen was uitstekend te noemen. Daar staat tegenover dat de 1-3 thuisnederlaag tegen de latere degradant Nieuwdorp gerust een blamage kan worden genoemd. De eindsprint in het laatste gedeelte van de competitie leverde Arnemuiden nog een periodetitel op, maar eerste klasser VVGZ was op 1 juni met 2-0 te sterk en zodoende bleef Arnemuiden tweedeklasser.
 
Het seizoen 2019-2020 gaat de geschiedenisboeken in als het meest absurde seizoen tot nu toe. Eind maart 2020 besloot de KNVB om het seizoen niet meer af te maken en geen kampioenen en degradanten aan te wijzen. Boosdoener van dit alles was de uitbraak van het corona virus. Wereldwijd heeft dit virus ontzettend veel mensenlevens geeist en de beslissing van de KNVB om de competities te beeindigen was volkomen begrijpelijk. Voor sommigen was het niet benoemen van een kampioen misschien een teleurstelling maar voor anderen was dat juist andersom. Hoe het ook zij: Arnemuiden komt volgend seizoen gewoon weer uit in de tweede klasse. Dit seizoen werden door de meeste clubs 17 wedstrijden gespeeld en Arnemuiden eindigde op de elfde plaats met 17 punten, vlak voor DBGC en Axel die beiden 14 punten hadden behaald. Onderaan stond Walcheren met 7 punten. De - naar later bleek - laatste wedstrijd was op 7 maart tegen Yerseke en eindigde in een 0-0 gelijkspel. Gezien de behaalde resultaten een seizoen om maar snel te vergeten maar dit seizoen zal bij velen lang in de herinnering blijven.

2020-2021

Het vorige seizoen werd al het meest absurde genoemd maar het kon blijkbaar nog erger. De corona pandemie gooide ook nu weer roet in het eten en daardoor kon de competitie niet op een normale manier worden voltooid. Arnemuiden speelde slechts 4 competitieduels waarin het 7 punten wist te halen. Het seizoen begon op 19 september goed met een 3-5 uitoverwinning bij MZC ’11. Een week later kwam Yerseke op bezoek en zij gingen met een 1-5 overwinning naar huis. Op 3 oktober werd de uitwedstrijd bij Walcheren winnend afgesloten met 0-3 en de laatste wedstrijd thuis tegen SSV ’65 eindigde in een 1-1 gelijkspel overeen.